Wiki Housing – Építészet mindenkinek

Képzeld el, hogy van egy kis időd álmodozni. Leteszed a ceruzád, félrerakod az egeret és billentyűzetet és elképzeled milyen az ideális otthon számodra… Megvan? És ki tudnád fizetni az építész tervezőt és kivitelezőt a mai napon? Vagy 5 év múlva? Esetleg 10 év múlva?
Ha ‘nem’-mel kellett válaszolnod valamennyi kérdésre, akkor most képzeld el az álmod egyszerűsített változatát. Valamivel kisebb a mérete, nincsenek benne méregdrága anyagok, de egy korrekt szintet képvisel. És ez belátható kiadásokat jelentene?
Ha erre is ‘nem’-mel kellett válaszolnod, akkor te is abba a 99%-ba tartozol, aki nem tudná megterveztetni és megépíttetni egyedi otthonát. Jelenleg erre nagyjából a Föld lakosságának 1% rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel. (Ha ‘igen’-nel válaszoltál, akkor is érdemes tovább olvasnod 🙂 )

Erre ad választ Alastair Parvin építész, aki a WikiHouse társalapítója. Olyan open source (nyílt forrású) rendszer fejlesztésén dolgozik, ahol az építész tervező munkája és a kivitelezés jelentős része kiváltható egyszerű és olcsó módszerekkel. Ez a cél sokak szeme előtt lebegett már a múltban, nézzük meg, hogy miben más ez a rendszer.
A nyílt forráskód használata az informatikában már széles körben elterjedt. Nem kell sokáig kutakodnunk példákért, az Android rendszer is részben az, illetve az Arduino is erre épít. És még csak az ‘A’-nál járunk az ABC-ben : -) Az építészetben az információ megosztásra hasonló módon még nem volt példa. Egy olyan adatbázis és közösség létrehozása a céljuk, ahol a terveket online elkészítheti bárki egy egyszerű alkalmazás segítségével, és megoszthatják másokkal. Ez önmagában még nem lenne elég az építési költségek alacsonyan tartásához, és itt jön képbe a kivitelezés. Ezek a tervek abban különlegesek, hogy le lehet tölteni őket sablonként és egy CNC gép segítségével lemezelt fatáblából ki lehet őket vágni és Lego módra összeépíteni. Amihez nem kell szakértelem és egy 3 fős csapat össze tudja állítani akár egy nap alatt. Ezek segítségével a tervezés-kivitelezés teljes költségéből jelentős részt meg lehet spórolni.

Amiért fantasztikusnak tartom a Alastair Parvin kezdeményezését, mert kihasználja a informatikai rendszerek képességét. A digitalizáció éppen küszöbén van annak, hogy teljesen felforgassa az építőipart is a közlekedés (Über), a nyaralás (AirBnB) és rengeteg más iparág után.

Ezért tartjuk fontosnak a Brick+Data csapatában, hogy meglegyen a megfelelő építész-informatiai képzés és kutatási rendszer itthon. Azon dolgozunk, hogy a lehető legszélesebb körben elérhető legyen mindenki számára az ehhez szükséges tudás.

Aki szeretné a WikiHouse koncepcióját szorosabban megismerni, ajánlom a hozzá kapcsolódó TED előadást:

 

Facebook
LinkedIn

Kategóriák

Szolgáltatásaink

Iratkozz fel!

Hírlevelünk segítségéről mindig az elsők között értesülhetsz híreinkről!

Magyarország első építőipari digitális vállalatfejlesztésre specializálódott mérnök csapata.