Mivel foglalkozik a Google tervezőirodája, a Sidewalk Labs?

„Összeáll az Alphabet (Google) az IKEA és az MIT, hogy forradalmasítsa az építőipart” – olvastam úton a reptérre, éppen a nemzetközi eCAADe építész-informatikai konferenciára menet.
Ez szeptemberben, szűk fél éve volt. Folyamatosan csepegnek a hírek, a közös és a cégek egyéni fejlesztéseiről is. A Google saját csapatát Sidewalk Labs-nek hívják, érdemes külön szót ejteni róluk. A teljes portfóliójuk bemutatása helyett az alábbi cikkben található gondolatokra fókuszálok és igény szerint szívesen írok más fejlesztéseikről:
https://www.fastcompany.com/90443147/alphabets-sidewalk-labs-just-unveiled-a-software-that-designs-whole-neighborhoods

Mi az a Sidewalk Labs?

Egy olyan szervezet, ami az urbanisztikai innovációt célozza meg: hatékonyabb infrastruktúra, közösségi közlekedés, energia használat és megfizethetőbb megélhetési költségek – mindez a technológia segítségével. Rengeteg tech segítségével, az ő vitorlájukba a Google fújja a szelet.
2015-ben indult, azóta tekintélyes mértékű tartalom, kutatás, terv született, illetve inkubátorként is működik a témában mozgó startup-ok számára.
https://www.sidewalklabs.com/

Mi az a generatív tervezés?

Nagyon röviden: egy szoftver segítségével különböző tervváltozatok készítése.
Valamivel szabatosabban: A generatív tervezési folyamat alatt algoritmusokat használunk, olyan paraméterekre építve, amiket változtatni tudunk (nevezzük őket változóknak : -) A paraméterek értékeit cserélgetve akár végtelen számú változatot tudunk generálni, amit utána szabályok alapján meg tudunk szűrni.
Ez még mindig nem a legpontosabb leírás, de a további bonyolítás helyett álljon itt egy példa.

Tegyük fel, hogy éppen keressük az épülettömeget, ami leginkább kiszolgálja a megrendelő igényeit. Tudunk játszani olyan paraméterekkel, mint az épületmagasság, telekhatártól mért távolság, tető lejtésszög – és ez bármi lehet, aminek értéket tudunk adni. Ennek az eredményét előzetesen meg tudjuk szűrni – például amit kizár a Helyi építési szabályzat. A maradékot (ami még mindig lehet akár végtelen mennyiségű) szintén tudjuk szűrni további értékek alapján: benapozás, térfogat, É-i falak felülete stb. Alkalmazhatunk akár manuális módszereket is a szűrésre: például a forma megítélését szemrevételezéssel.

Hasonló folyamat játszódik le amikor hagyományos eszközöket alkalmazunk, amikor a tapasztalatunkra és szakértői intuíciónkra hallgatva különböző verziókat hozunk létre. Viszont fenti módszer segítségével sokkal gyorsabban és pontosabb eredményre tudunk jutni.
Fontos megállapítás – és erre külön kitér a cikk -, hogy ez nem önálló tervezési metódus. Jelenleg arra alkalmas, hogy megkönnyítse a tervezők feladatát, akiknél (még egy darabig) így megmarad a döntés joga. A generatív tervezésre tekinthetünk akár egy asszisztensként is. Mi építészként vagy mérnökként feladatot (információt) adunk az algoritmusnak, ő pedig megoldásokat prezentál nekünk – amiket vagy megfogadunk vagy elvetünk. Nevezzük ezt egyfajta fél-automata megoldásnak.

Más is csinál ilyet? Mit tud a Sidewalk Labs, amit más nem?

Egyre többen alkalmazzák a módszert az ékszertervezéstől egészen az urbanisztikai léptékig. A nagyobb építész és mérnök cégek az elmúlt évtizedben felépítették a saját IT csapatukat (Pl.: Norman Foster, BIG). Saját megoldásokat fejlesztett ki, amivel a tervező csapatok keze alá tudnak dolgozni.
A Sidewalk Labs ebben lehet más, mint az eddigi zárt kezdeményezések, ahol az irodák féltve őrzik titkaikat. A Google arról híres, hogy platformokat alakít ki, amit célzottan értékesít, vagy ingyen elérhetővé tesz adatokért cserében. Egyelőre egy 2019-es esettanulmány láthattunk, amiből levonták a tanulságot – és visszavonultak fejleszteni. Valószínűnek tartom, hogy 2020-ban is hallunk a fejlesztésről, és elképzelhetőnek tartom, hogy ekkor már szélesebb közönséget is bevonnak tesztelésbe.

Ti is belekóstolnátok a generatív tervezésbe?

Léteznek mindenki számára elérhető szoftverek (Autodesk Dynamo, Rhino+Grasshopper), amiknél az alapokat viszonylag könnyen el lehet sajátítani online tananyagok segítségével. Természetesen a Brick+Data-nál is van lehetőség elsajátítani az alapokat online vagy akár személyes oktatás keretei között.
Írjatok az info@brickdata.hu email címre, ha szeretnétek egy listát az online tananyagokhoz vagy ha a mi képzésünk érdekel!


Facebook
LinkedIn

Kategóriák

Szolgáltatásaink

Iratkozz fel!

Hírlevelünk segítségéről mindig az elsők között értesülhetsz híreinkről!

Magyarország első építőipari digitális vállalatfejlesztésre specializálódott mérnök csapata.