Izmir: Bevezetés a BIM alapú Adatvezérelt építészetbe

Gondolkoztál már azon, hogy egy építészeti kérdésre a számítógéped segítségével adj válasz? Például arra, hogy milyen színű legyen egy homlokzat vagy egy belső tér. Hasonló módon, mint amikor a Siri-től vagy a Google Assistant-tól megkérdezzük, hogy milyen lesz az idő holnap, vagy mi a következő napi teendőnk?

A nem is túl távoli jövőben valószínűleg ennél komplexebb kérdésekre is megoldást fogunk tudni kapni a Mesterséges Intelligecia egyre “okosabbá” válásának köszönhetően. Mi viszont azt szerettük volna bemutatni építész hallgatóknak, mik azok a kérdések, amikre már ma választ tudnak kapni, az előttük heverő adatoknak köszönhetően.


A ‘Bevezetés a BIM alapú Adatvezérelt építészetbe’ című 2 napos kurzust azért hoztuk létre, hogy bevezetést nyerjen minden résztvevő, hogyan lehet

– létrehozni információ gazdag 3D modelleket– kinyerni az adatokat egy modellből
– további adatokat gyűjteni akár egy vonal rajzolása nélkül
– szűrni és tisztítani az adatokat
– vizualizálni és prezentálni azokat

Workshopunk Izmir, Törökországban

Minden kurzust a csoport igényeinek megfelelően alakítunk ki, amit  egy oktatás előtti online felméréssel derítünk fel. A törökországi Izmir University of Economics-on tartott workshopon jellemzően másod és harmadéves hallgatók vettek részt, illetve volt egy PhD hallgató és 3 oktató is. Mivel nem használtak olyan szoftvert, ami BIM képes volt, így az oktatás alapját, az ARCHICAD áttekintése adta.

Megnéztük, hogyan lehet egy BIM szoftverben létrehozni egy modellt és aztán azt hogyan lehet feltölteni építészeti adatokkal. Megmutattuk hogyan lehet az adatokat a 3D-s nézeten vizualizálni és hogyan lehet szűrni, hogy csak azokat jelenítsük meg amik érdekesek számunkra. Ezek után pedig sorra vettük az adatexportálás lépéseit, hogy miként lehet egy másik szoftverbe átvinni a BIM szoftverbe betáplált épület adatokat.

Sok résztvevővel beszélgettünk akik elmondták, hogy egy-egy konkrét workshopon tanult elemet, hogyan fognak a következő egyetemi projektjeik során alkalmazni.

A workshop második részében az általános adatok voltak a fókuszban. Átvettük az adatok elméletét, hogy mire jók, mire használják a különböző iparágakban és milyen építészeti példákat láttunk eddig. Megnéztük, milyen adatgyűjtési lehetőségek vannak egy tervezési folyamat során. Példaként egy fiktív, tervezés alatt álló épülethez készítettünk egy online kérdőívet a leendő felhasználók számára, hogy hogyan képzelik el leendő épületüket, amiben lakni fognak. Ezeket és a BIM szoftverből exportált adatokat használtuk fel az építészeti döntéstámogatáshoz és ezen keresztül ismerkedtek meg a résztvevők az adatgyüjtéssel, adattisztítással, adatértelmezéssel és adatvizualizációval.  Az adattisztítást és rendszerezést egy táblázatkezelőben végeztük, ahol függvényekkel, kimutatásokkal értük el a kívánt eredményt.

Az ábrázolás előtt a legfontosabb vizualizációs szabályokkal ismerkedtek meg a résztvevők, amit utána egy manuális kreatív feladaton keresztül gyakorolhattak be. Miután papír és ceruza használatával már magabiztosan ment a vizualizáció a résztvevőknek, kiveséztük az erre a célra dedikált online eszközöket.

A két nap végeredménye tehát különböző interaktív ábrák lettek, amik rámutatnak a terv egy-egy erősségére és gyengeségére, biztos alapot nyújtva ezzel az építészeti döntések meghozásához és azok kommunikálásához.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”4″ exclusions=”35,32,41,42,43″ sortorder=”35,37,34,30,36,27,40,28,29,31,38,39,32,33,41,42,43″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”3″ show_thumbnail_link=”0″ thumbnail_link_text=”[Bélyegképek megjelenítése]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

 

 

Facebook
LinkedIn

Kategóriák

Szolgáltatásaink

Iratkozz fel!

Hírlevelünk segítségéről mindig az elsők között értesülhetsz híreinkről!

Magyarország első építőipari digitális vállalatfejlesztésre specializálódott mérnök csapata.