BIM + IT támogatás a BME Solar Decathlon csapatnak

A BME Solar Decathlon mostani csapatával való együttműködésünk 2017 őszén kezdődött és még javában folyik, hiszen a verseny 2019-ben fog lezajlani.
A BME 2012-es versenyháza, az Odoo, sikerei után úgy gondoljuk, érdemes figyelmet fordítani az új generációra is, erről számolunk be az „Brick+Data & Solar Decathlon Europe” cikksorozatunkkal.

Mi az a Solar Decathlon?
„A Solar Decathlon Europe egy nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, ami 2002 óta kerül megrendezésre az USA Energetikai Minisztériuma és a spanyol kormányzat szervezésében. Célja a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A verseny során minden részt vevő csapatnak piaci szereplőkkel együttműködve egy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet kell megterveznie és felépítenie.” (Wikipedia)
A résztvevő csapatok a hallgatók mellett oktatói gárdát is bevonhatnak, illetve külső támogatókat és tanácsadókat is. Színes tudású és nem különben profi csapatok állnak így össze, akik a jelenleg létező innovatív zöld technológiákat sűrítik bele a családi ház léptékű versenyművekbe. Az építészek mellett szakági tervezés is folyik: energetikus, gépész, statikus, villamosmérnök, informatikus, látványtervező és marketing csapat is részt vesz a munkában.

Miért csatlakoztunk?
A projekt több szempontból is kiemelten fontos a Brick+Data csapatának:
– A Solar Decathlon 2019-ben Magyarországon kerül megszervezésre. A világ minden tájáról szűk 20 egyetem fogja felépíteni a versenyházakat az ÉMI szentendrei telephelyén.
– A Brick+Data módszert olyan csapattal együtt tesztelhetjük, ahol nincs többéves munkatapasztalata a résztvevőknek. Ennek köszönhetően vegytisztán tesztelhetők a módszerek, amiket irodáknak fejlesztünk.
– Rengeteg aspektusa ismerhető meg az építési folyamatnak, hiszen az első tollvonástól kezdve az építésen át a bontásig nagyjából szűk 2 év telik el.

A Brick+Data Módszer célja, hogy gyorsító pályára tudjuk helyezni a kreatív cégek működését. Olyan folyamatokat segítünk bevezetni, amik hatására a munkaszervezés és működés kevesebb terhet ró a tulajdonosra és munkatársakra, így több idő (és főképp energia) marad az alkotásra.

A Solar Decathlon csapatánál 3 témakörre fűztük fel a támogatást:

  • IT
  • Project Management
  • BIM

A támogatás során egyrészt az a célunk, hogy kész rendszereket telepítsünk- például szerver megoldásokat – testreszabható módon, másrészt tanácsadás formájában segítsük az ott dolgozókat, hogy megfelelő irányba haladjanak a folyamatok.

Mi az amit nem csinálunk?
– Nem célunk az összes folyamat vagy megoldás újraértelmezése, sokkal inkább megkeressük a lékeket és azokat tömjük be.
– Nem épülünk be a csapatokba, sokkal inkább edukálni szeretnénk őket.

Ezeket a megoldásokat fogjuk részletesen megvizsgálni a soron következő cikkekben.

Csúsz István
Brick+Data társ-alapító

 

Facebook
LinkedIn

Kategóriák

Szolgáltatásaink

Iratkozz fel!

Hírlevelünk segítségéről mindig az elsők között értesülhetsz híreinkről!

Magyarország első építőipari digitális vállalatfejlesztésre specializálódott mérnök csapata.